Wat te doen tegen zweetvoeten?

zo voorkom je zweetvoeten, middel tegen zweetvoeten, voetverzorging

Naar Webshop

Wat te doen tegen zweetvoeten? Als iets een verschrikkelijke geur heeft, is het wel de geur van zweetvoeten. Dit komt omdat een bacterie – de Brevibacterium epidermis – een zwavelachtig aroma heeft. Brevibacteria kom je ook in bepaalde kaassoorten tegen. Vandaar dus de penetrante lucht. Waarom de een meer last heeft van zweetvoeten dan de ander heeft verschillende oorzaken.

Je moet allereerst een bepaalde mate van vocht produceren.  De Brevibacterium epidermis leeft van dode losgelaten huidcellen en die kom je met name tegen tussen de tenen en op de voetzolen. Daarnaast moet de temperatuur van de voeten tussen de 30 en 40 graden zijn.

Voldoe je aan de bovengenoemde criteria dan kunnen de bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

Handige tips om zweetvoeten te voorkomen

Vochtigheid is een belangrijke oorzaak. Dus wanneer je zorgt dat je voeten droog blijven dan ben je al goed bezig. Dit lukt bijvoorbeeld door open schoenen of sandalen te dragen. Maar dat is natuurlijk niet onder alle omstandigheden mogelijk.

Schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke en ademende materialen zoals leer of katoen kunnen ook helpen de vochtigheid laag te houden. En wollen of katoenen sokken. Kortom probeer zo veel mogelijk kunststofmaterialen te vermijden.

Wissel dagelijks van sokken en schoenen. Hierdoor kunnen je schoenen namelijk goed drogen en dat remt de bacteriegroei. De sokken kun je het beste zo af en toe flink heten wassen om te zorgen dat de bacteriën geen kans krijgen.

Door het nemen van wisselbaden kan het zweten van de voeten ook worden verminderd. Sowieso is het wassen en daarna goed drogen van de voeten een goede manier om in ieder geval tijdelijk van het probleem te zijn verlost.

Door je voeten te desinfecteren met jodium of alcohol sterven de meeste bacteriën af. Helaas is dit ook slechts een tijdelijke oplossing.

Wanneer ondanks al deze aanbevelingen er geen verbetering optreedt, is het aan te raden om een huisarts te bezoeken.

Waarom schoenen desinfecteren een
goed idee is

Veel schoenen worden tegenwoordig gemaakt van kunststofmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan sportschoenen en sneakers die dagelijks worden gebruikt, terwijl dat eigenlijk niet echt de bedoeling is. Vooral onder jongeren is het enorm populair.

Kunststofmaterialen laten veel minder lucht door en zijn dus minder ademend dan natuurlijke materialen. Gevolg: de temperatuur van de voeten loopt op en dat is precies wat bacteriën heerlijk vinden. Die kunnen zich in een gunstig klimaat in een rap tempo vermenigvuldigen.

Ook bestaat de mogelijkheid tot het krijgen van voetschimmel en in een enkel geval zelfs de zogenaamde atletenvoet of zwemmerseczeem. Belangrijk is dan om de nodige hygiëne in acht te nemen om te voorkomen dat anderen in je directe omgeving er ook mee te maken krijgen. Het dragen van slippers in een zwembad is absoluut aan te raden.

Met een schoendesinfectiemiddel voorkom je niet alleen de opbouw van onaangename luchtjes door bacteriën. Je kunt ook infecties aan de voet voorkomen.

Desinfecteren is vooral belangrijk daar waar schoenen van anderen worden gebruikt.  Bijvoorbeeld skischoenen, bowlingschoenen en schaatsen. Maar ook wanneer je beroepsmatig bepaald schoeisel moet gebruiken, denk bijvoorbeeld aan defensie, verpleging of politie wordt desinfecteren aangeraden.

Meer weten over wat te doen tegen zweetvoeten? Neem even contact op via het contactformulier.

Terug naar het begin van pagina over Wat te doen tegen zweetvoeten

Naar Webshop

Klik op de "Like" button en laat hieronder weten wat je van dit artikel vindt, zodat ik je via Facebook op de hoogte kan houden van nieuwe artikelen op deze website.
Share this page:
Was deze informatie nuttig? Geef het door! Lees hier hoe...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

© 2018, Van Manen Hygiëneproducten
Alle Rechten Voorbehouden

Van Manen Hygiëneproducten
Breukkruid 12
3903 GP Veenendaal

Telefoon: 0318 524707

Contact

Direct bestellen?

Bezoek onze webwinkel!