Wat te doen tegen droge huid?

Schrale huid, huiduitslag kind

Naar Webshop 

Wat te doen tegen droge huid baby? Eczeem behandeling bij iemand die moet worden verzorgd, hoe doe je dat op de juiste manier? Hoe kun je voorkomen dat huidproblemen groter worden? Wat kan een barrièrecrème in dit geval betekenen?

Tips voor de verzorging van een kwetsbare of schrale huid

Een babyhuid is nog erg gevoelig. Dat is over het algemeen wel bekend. Maar ook de huid van ouderen wordt steeds gevoeliger en heeft behoefte aan speciale zorg. Wordt bij jongeren de huid in 30 dagen vernieuwd, naarmate we ouder worden loopt dit op tot 60 dagen. 

De oudere huid heeft te maken met een dunnere bovenste huidlaag, is minder elastisch en droogt makkelijker uit. Ook de zuurmantel van de huid, die beschermt tegen bacteriën en ziektekiemen, wordt instabiel en heeft langer nodig om te herstellen. Zelfs een geringe beschadiging van de huidbarrière duurt soms lang voordat deze is hersteld. Wanneer de huid bovendien aan incontinentie wordt blootgesteld, dan is het aan te raden om extra zorgvuldig te werk te gaan.

Incontinentie kan makkelijk tot huidproblemen leiden. In dat geval spreken we van IAD, Incontinence Associated Dermatitis.

Bij incontinentie krijg je met de volgende aspecten te maken:

  • Een vochtig huidklimaat wat leidt tot zwelling en verweking van de huid.
  • Ammonia (aanwezig in de urine) tast de zuurmantel van de huid aan.
  • Ontlasting bevat enzymen die de huid snel kunnen beschadigen.
  • Veelvuldig wassen zorgt voor een nog grotere belasting van de al sterk belaste huid.

Een kwetsbare babyhuid en luieruitslag

Wat te doen tegen droge huid? Ook bij baby’s en kleine kinderen spelen vaak problemen met huidirritaties en luieruitslag. De reden heeft eveneens te maken met een vochtig klimaat in bijvoorbeeld de luier.  Daarom is het heel belangrijk dat het absorberend vermogen en de pasvorm van de luier goed zijn.  En regelmatig, zo’n 6 tot 8 keer per dag de luier verschonen.

Steeds meer baby’s en kinderen krijgen te maken met allergische reacties. Een van de oorzaken is het gebruik van parfums en parabenen in verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan shampoos, crèmes en billendoekjes. De laatste jaren stappen daarom steeds meer moeders, maar ook kinderdagverblijven over op babydoekjes die ongeparfumeerd en parabenenvrij zijn. Daarmee help je de babyhuid makkelijker te herstellen.

Schrale huid, huiduitslag kind

Wat te doen tegen droge huid? Conclusie:

Zowel bij baby’s en kleine kinderen als bij ouderen hebben we rekening te houden met een kwetsbare huid. Zeker wanneer er luiers worden gedragen, is de kans op huidschade aanwezig.

Niet alleen moet de luier voldoende absorberen, maar ook moet deze op tijd worden gewisseld zodat het contact van de huid met urine en ontlasting zo kort mogelijk wordt gehouden. 

De juiste methode om te voorkomen

Wereldwijd bestaat er overeenstemming bij experts over hoe je in geval van IAD - huidschade bij incontinentie - te werk moet gaan.

Milde reiniging van de huid is belangrijk. Ph-vriendelijk, ongeparfumeerde en parabenenvrije producten kunnen helpen om huidschade te voorkomen. Je moet zeker niet stevig boenen en afdrogen. Vervolgens is het herstellen van de vochtbalans (hydrateren) belangrijk. Tenslotte wordt een beschermende barrière op de huid aangebracht. Barrièrecrèmes leggen een beschermlaagje over de huid zodat deze niet meer met schadelijke stoffen in aanraking komt. Maar de huid blijft zo wel ademen en kan van binnenuit genezen.

De barrièrecrème van Abena is antibacterieel, heeft een ontstekingsremmende werking en voorkomt huidirritatie. De barrièrecrème kan ook gebruikt worden bij eczeem, omdat deze geen zink bevat. Doordat het product zachter is voor de huid dan producten op zinkbasis, is barrièrecrème ook uitermate geschikt voor kinderen. Zalf waarin zink is verwerkt sluiten de huid af en worden niet aangeraden om te gebruiken.

Schrale huid, huiduitslag kind

Terug naar het begin van Wat te doen tegen droge huid?


Naar Webshop

Klik op de "Like" button en laat hieronder weten wat je van dit artikel vindt, zodat ik je via Facebook op de hoogte kan houden van nieuwe artikelen op deze website.
Share this page:
Was deze informatie nuttig? Geef het door! Lees hier hoe...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

© 2018, Van Manen Hygiëneproducten
Alle Rechten Voorbehouden

Van Manen Hygiëneproducten
Breukkruid 12
3903 GP Veenendaal

Telefoon: 0318 524707

Contact

Direct bestellen?

Bezoek onze webwinkel!