Tanden poetsen stappenplan voldoende? Mondhygiëne is meer dan dat!

Tanden poetsen stappenplan – Een mooi gebit willen we allemaal natuurlijk. Mooi wit en netjes recht is tegenwoordig voor veel mensen haalbaar. De orthodontist kan veel en ook is het bleken van tanden tegenwoordig een veel toegepaste methode. Er wordt flink in Google gezocht op het goedkoop tanden bleken, de tanden bleken prijs.

Natuurlijk is het heel belangrijk om de tanden regelmatig te poetsen. Maar alleen poetsen en een goed tanden poetsen stappenplan is niet voldoende om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Een aantal nuttige tips op een rijtje:

tanden poetsen stappenplan, wittere tanden zonder bleken


Poets de tanden iedere dag twee keer

Door goed te poetsen voorkom je gaatjes in de tanden en kiezen. Gaatjes ontstaan doordat de suiker het tandglazuur aantast. Daarom moet je de tanden zorgvuldig en niet te krachtig twee keer per dag poetsen. En een goede poetsbeurt neemt twee tot drie minuten tijd in beslag.

Reinig ook tussen de tanden en kiezen

Eigenlijk een groter probleem dan een goed tanden poetsen stappenplan en gaatjes in tanden en kiezen, zijn tandvleesproblemen. Bijna een derde van de bevolking kampt hiermee en ruim 10% van de mensen heeft zelfs te maken met een ernstige aandoening, zoals een ontsteking tandvlees of een abces tandvlees.

En teruggetrokken tandvlees herstellen is ook niet 1-2-3 gedaan. Met een tandenborstel kun je de ruimtes tussen tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Daarom is het beter om tandenstokers, ragers of flossdraad te gebruiken. Het hangt van de ruimtes tussen de tanden af, welk product het meest geschikt is.

Tandvleesontstekingen ontstaan door bacteriën in de tandplaque die het tandvlees laten zwellen. Hierdoor ontstaan holtes rondom de tanden en uiteindelijk kan het kaakbot worden aangetast. Met als gevolg loszittende tanden en kiezen.

Maar ook kunnen bacteriën in de bloedbaan komen en dit kan de lichamelijke gezondheid aantasten. Het kan bijvoorbeeld leiden tot hart-en vaatziekten. Hierover wordt de laatste tijd steeds meer bekend en experts wijzen op het belang van een goede mondreiniging tussen tanden en kiezen.

Kies een goede tandenborstel

tanden poetsen stappenplan, wittere tanden zonder bleken

Een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop is eigenlijk de beste aanschaf. Belangrijk is wel om elke drie maanden de tandenborstel te vervangen.

Maar je kunt ook een elektrische tandenborstel gebruiken. Ook hier geldt: vervang het opzetborsteltje op tijd. En ook slim: ga voor de spiegel staan, zodat je goed zicht hebt op wat je doet.

Neem fluoride tandpasta

Fluoride zorgt ervoor dat het tandglazuur sterker wordt en minder goed in zuur oplost. Daarom raadt het Ivoren Kruis aan om fluoride tandpasta te gebruiken.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag. Zuren tasten het tandglazuur aan en daardoor slijt je gebit. Wanneer je kiest voor 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes beperk je het aantal zuurmomenten in de mond en kan het gebit zich herstellen.

Water, koffie en thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit, frisdrank en andere zure dranken wel. Houd daarom ook rekening met het gebruik hiervan. Neem geen zure producten een uur voor je gaat tandenpoetsen. Want dan slijt je gebit nog sneller.

Neem suikervrije kauwgom

Wanneer je suikervrije kauwgom neemt, maak je extra speeksel aan. En dat speeksel beschermt je gebit weer tegen tanderosie. Suikervrije kauwgom met Xylitol kun je dus gerust nemen.

Ga naar de tandarts en mondhygiëniste

Wanneer je twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiëniste gaat, wordt je gebit goed gecontroleerd en blijf je op de hoogte van je mondhygiëne en mondverzorging.

Soms adviseert de tandarts om mondwater te gebruiken. Er zijn heel veel verschillende middelen op de markt, bijvoorbeeld ter voorkoming van gaatjes, bloedend tandvlees of een slechte adem.

Terug naar het begin van deze pagina over Tanden poetsen stappenplan.

Naar Webshop

Klik op de "Like" button en laat hieronder weten wat je van dit artikel vindt, zodat ik je via Facebook op de hoogte kan houden van nieuwe artikelen op deze website.
Share this page:
Was deze informatie nuttig? Geef het door! Lees hier hoe...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

© 2018, Van Manen Hygiëneproducten
Alle Rechten Voorbehouden

Van Manen Hygiëneproducten
Breukkruid 12
3903 GP Veenendaal

Telefoon: 0318 524707

Contact

Direct bestellen?

Bezoek onze webwinkel!