Last van urineverlies?
Over soorten incontinentie en het juiste incontinentiemateriaal

Soorten incontinentie – Urineverlies is een veelvoorkomend en groot probleem. Veel mannen en vrouwen kampen ermee. Veel nuttige informatie is te vinden op de website www.continentiestichting.nl. Deze stichting probeert het taboe rond incontinentie bespreekbaar te maken.

Ongewild urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk met uw probleem naar de huisarts te gaan en te laten onderzoeken wat de onderliggende oorzaak kan zijn.

Vormen van incontinentie zijn bijvoorbeeld:

  • urineverlies na bevalling
  • urineverlies bij hoesten
  • urineverlies bij hardlopen en sporten
  • stressincontinentie
  • incontinentie bij ouderen
  • urineverlies mannen (bijvoorbeeld als gevolg van prostaatvergroting)

Bekkenbodemspieren trainen kan helpen. Een mens is nooit te oud om de bekkenbodemspieren door middel van training te versterken.

Maar ondanks alle inspanningen is incontinentiemateriaal toch dikwijls noodzakelijk. Het aantal producten en soorten incontinentiemateriaal is erg groot en er is bovendien veel concurrentie. Producenten gebruiken ook nog eens verschillende namen en termen waardoor het moeilijk wordt een juiste keuze te maken. Maar er is wel degelijk een aantal uitgangspunten dat belangrijk is bij het aanschaffen van de juiste materialen.

De juiste maat

Veel problemen met incontinentie ontstaan, omdat niet het passende materiaal wordt gebruikt. Hierdoor kan lekkage ontstaan. Door de heupomvang te meten (gemeten zo’n 10 centimeter onder de navel) kan de juiste maat worden bepaald. Te klein materiaal geeft irritatie, maar te ruim kan weer leiden tot lekkages.

Het absorberend vermogen moet voldoende zijn

Incontinentiemateriaal wordt in een aantal gradaties uitgedrukt. Bij licht tot matig is het urineverlies tussen 20 en 60 ml (verlies van druppels); er is sprake van matig tot zwaar urineverlies, wanneer het urineverlies tussen 60 en 200 ml is (verlies van scheuten) en we spreken van zeer zwaar urineverlies bij 200 tot 600 ml (een grote plas, de blaasinhoud). De keuze voor het incontinentiemateriaal is dus ook afhankelijk van de mate waarin iemand incontinent is.

Wanneer er sprake is van zeer zwaar urineverlies moet het absorberend vermogen van het materiaal dus veel groter zijn dan bij licht tot matig urineverlies. De producent geeft op de verpakking aan hoeveel het absorberend vermogen is, soms in ml, en soms met afbeeldingen van druppels. Belangrijk om dat dus goed te bekijken.

Het aanleggen van het product

Ook de wijze waarop de producten worden aangelegd is van belang. Als het incontinentiemateriaal niet goed is aangelegd, kan dit lekkages veroorzaken of zit het niet zo prettig. Volg daarom altijd goed de aanleginstructie op.

Eendelig of tweedelig systeem

De markt van incontinentiemateriaal verschuift van een eendelig naar een tweedelig systeem. Bij het tweedelige systeem wordt gebruik gemaakt van het eigen ondergoed of een speciaal fixatiebroekje.

Dit wordt over het algemeen als prettiger ervaren, omdat het er minder als een luier uitziet. Ook bij wasbaar ondergoed wordt erna gestreefd zoveel mogelijk als normaal ondergoed over te komen. Hierdoor durven mensen meer activiteiten buitenshuis te ondernemen. Bijvoorbeeld het beoefenen van sport!

Wasbaar of wegwerpmateriaal

De keuze voor wasbaar of wegwerpmateriaal is heel persoonlijk. Wegwerpproducten zijn hygiënisch en makkelijk (zeker onderweg) te vervangen. Wasbaar is over het algemeen goedkoper en minder belastend voor het milieu. Verder is het wasbaar absorberend ondergoed enkel voor het verlies van druppeltjes.

Tegenwoordig zijn ook enkele wegwerpproducten voorzien van een officieel Ecolabel. Deze zijn op een duurzame manier geproduceerd.

Wat past bij mij?

De keuze voor het juiste materiaal kan aan de hand van bovenstaande adviezen worden gemaakt. Maar dan nog zullen er diverse mogelijkheden overblijven. De meeste producenten bieden de mogelijkheid om een proefpakketje aan te vragen. Dat is zeker aan te raden. Bovendien kan het zijn dat overdag ander incontinentiemateriaal nodig is dan ’s nachts. Of wanneer je gaat sporten of reizen. Ook dat bepaalt of een product aan de eisen voldoet of niet.

soorten incontinentie, underwunder

Kind nog niet zindelijk? Underwunder ondergoed biedt uitkomst

Sommige kinderen hebben moeite met zindelijk worden. Zeker wanneer ze naar de basisschool gaan, kan dat best moeilijk zijn. Ook kan een kind door omstandigheden tijdelijk niet zindelijk zijn en zoek je als ouder naar een goed alternatief.

Met Underwunder ondergoed wordt het probleem niet opgelost maar wordt het voor een kind wel makkelijk gemaakt om aan allerlei activiteiten deel te nemen. De onderbroekjes zijn in donkerblauw uitgevoerd en hebben hippe accenten. Het onzichtbare en unieke absorptiekruis zorgt ervoor dat ongelukjes worden gecamoufleerd. Het zelfvertrouwen van het kind zal snel toenemen.

"De onderbroekjes voor mijn dochter van 4 helpen goed tegen kleine ongelukjes."

Mevrouw Altena

Verder advies?

Wilt u meer weten over soorten incontinentie, incontinentiemateriaal voor mannen of soorten onderleggers, Van Manen Hygiëneproducten helpt u graag verder. U kunt bij ons divers incontinentiemateriaal bestellen. Bezoekt u onze webshop of stuur een bericht via het contactformulier en wij nemen contact met u op.

Terug naar het begin van deze pagina over soorten incontinentie en het juiste incontinentiemateriaal.

Van soorten incontinentie naar homepage

Naar webshop

Klik op de "Like" button en laat hieronder weten wat je van dit artikel vindt, zodat ik je via Facebook op de hoogte kan houden van nieuwe artikelen op deze website.
Share this page:
Was deze informatie nuttig? Geef het door! Lees hier hoe...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

© 2018, Van Manen Hygiëneproducten
Alle Rechten Voorbehouden

Van Manen Hygiëneproducten
Breukkruid 12
3903 GP Veenendaal

Telefoon: 0318 524707

Contact

Direct bestellen?

Bezoek onze webwinkel!