Keuken hygiëne – Tips voor een goede hygiëne in de keuken!

Hygiëne of herrie in de keuken?

Keuken hygiëne krijgt aandacht. Op televisie zie je soms de meest onsmakelijke situaties voorkomen in de keuken van restaurants en eetcafés. Maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen wel goed en wordt er netjes en vooral hygiënisch gewerkt.

keuken hygiene, hygiëne in de keuken

Naar Webshop

Daar wordt in de opleiding ook veel aandacht aan besteed. Medewerkers in de keuken moeten op de hoogte zijn van het hygiëneplan keuken, de diverse hygiëne regels die in acht moeten worden genomen en ook het HACCP in de keuken. HACCP is een soort kwaliteitszorgsysteem waarbij kritische punten op het terrein van de hygiëne worden geanalyseerd en waarop extra goed gelet moet worden.

De keuken thuis

In de keuken thuis komen ook een flink aantal ziekmakende bacteriën en virussen voor. De moeilijkheid is echter dat je de bacterie niet ziet. Vooral rauwe levensmiddelen zoals vlees, kip en eieren kunnen een bron van bacteriën zijn. Daarom is het heel belangrijk om in de keuken kruisbesmetting te voorkomen.

Wat is kruisbesmetting? Volgens het RIVM is sprake van kruisbesmetting als (ziekteverwekkende) bacteriën van product A terecht komen op product B.

Per jaar lopen zo’n 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. Experts vermoeden dat de helft hiervan wordt veroorzaakt door een gebrekkige hygiëne in het huishouden. Vandaar dat de onderstaande tips goed zijn om op te volgen in verband met de keuken hygiëne:

1) Altijd de handen wassen en drogen voordat je aan de bereiding begint. Drogen doe je aan een schone handdoek of aan wegwerphanddoekjes. Heb je met rauwe etenswaar gewerkt, was en droog je handen dan ook weer meteen.

2) Houd rauwe en al bereide producten strikt van elkaar gescheiden. Dus heb je bijvoorbeeld kipfilet gesneden op een snijplankje, leg daar dan geen andere producten meer op want dan werk je kruisbesmetting in de hand. Maar maak eerst het snijplankje goed schoon voordat je deze weer gebruikt.

3) Vaatdoekjes zijn misschien wel de grootste bron van bacteriën. Daarom kan een vaatdoekje het beste iedere dag worden verschoond en op 60 °C worden gewassen. Dat kan zowel in de wasmachine, maar ook in de vaatwasser. En aangezien die iedere dag wel een keer draait is dat wellicht een beter idee. Ook is het belangrijk om handdoeken en theedoeken regelmatig te verschonen.

4) Houd de producten op een goede temperatuur koel in de koelkast. In de koelkast mag het maximaal 5 °C zijn. Zet ook de producten na gebruik weer zo snel mogelijk terug in de koelkast.

Door gebruik te maken van koelkastmatjes houd je de koelkast schoon en hygiënisch. De matjes nemen vloeistof wat uit een pak melk of bakje aardbeien loopt, op. Dit voorkomt vieze luchtjes en het ontstaan van schimmels in de koelkast. En je hoeft de koelkast minder vaak schoon te maken.

5) Het voedsel en dan met name vlees moet echt goed en gelijkmatig worden verhit en gaar zijn. Zeker voor zwangere vrouwen is het belangrijk hier goed op te letten.

6) Op de verpakking van de producten staat de houdbaarheidsdatum. Houd die tijdens het boodschappen doen al goed in de gaten. Bewaar de producten volgens de instructies van de producent en volg de bereidingsvoorschriften op de verpakking.

Houdbaarheidsdatum van uw producten verlengen? Dat kan ook met hygiënesticks voor de koelkast.

hygienesticks koelkast

7) Gebruik een afvalemmer met deksel. Dit voorkomt dat huisdieren of ongedierte bij het afval komen. Om de afvalemmer hygiënisch te houden, moet de emmer op tijd worden leeggemaakt en gereinigd.

Heb je last van vieze geurtjes uit de afvalemmer, dan kun je speciale geurmatjes gebruiken die geur en vochtigheid opnemen. Dit voorkomt dat kiemen lekker hun gang kunnen gaan.

8) En... wees extra alert op de hygiëne bij kinderen in de keuken!

Terug naar het begin van deze pagina over Keuken hygiëne.

Naar Webshop

Klik op de "Like" button en laat hieronder weten wat je van dit artikel vindt, zodat ik je via Facebook op de hoogte kan houden van nieuwe artikelen op deze website.
Share this page:
Was deze informatie nuttig? Geef het door! Lees hier hoe...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

© 2018, Van Manen Hygiëneproducten
Alle Rechten Voorbehouden

Van Manen Hygiëneproducten
Breukkruid 12
3903 GP Veenendaal

Telefoon: 0318 524707

Contact

Direct bestellen?

Bezoek onze webwinkel!