Waarom is hygiëne bij kinderen zo belangrijk?

Een goede hygiëne bij kinderen is van vitaal belang

Naar Webshop

Meer nog dan bij volwassenen, is hygiëne bij kinderen van vitaal belang.

Zeker als je kind nog klein is, heeft het weinig weerstand. Het is erg vatbaar voor bacteriën en virussen. Een kind kan behoorlijk ziek worden van iets waarvan wij als volwassenen weinig of geen last hebben. Dat gaat in de regel wel weer over, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Elke opvoedkundige kan je de basisregels vertellen:

  • Elke dag in bad of onder de douche. Heel vanzelfsprekend en toch zijn er ouders die er zich niet aan houden. Gewoon doen!
  • Tweemaal daags tanden poetsen. Daarmee kun je al beginnen als de eerste tandjes zijn doorgekomen, al mag je in het prille begin volstaan met één keer per dag poetsen. Probeer als je kind dat wil, zelf te laten oefenen met poetsen. Maar vergeet nooit om zelf ook na te poetsen. Napoetsen kan soms tot het tiende jaar nodig zijn. Voor het tandenpoetsen gebruik je speciale kindertandenborstels, met zachte haartjes en een kleine kop.
  • Handen wassen voor het eten en na toiletgebruik. Er is geen twijfel over dat deze gewoonte de hygiëne bij kinderen bevordert en daarmee de algemene gezondheid. Je kunt samen met je kind dit liedje van Dirk Scheele oefenen om het handen wassen gezelliger te maken.

Weet jij nog een goed idee om het handen wassen bij kinderen te verbeteren? Laat het mij weten.

Hoewel je niet moet overdrijven, kan het geen kwaad om de handen nog iets vaker te wassen, zeker als je een erg actief kind hebt.

Je zoon of dochter moet kunnen spelen en ravotten. Schoon past gewoon niet bij een klein kind. Het is onvermijdelijk dat er dan spullen vies worden. En je weet hoe het gaat. Net als je zoon dat leuke shirtje aanheeft, of je dochter dat koddige jurkje, halen ze even lekker hun arm langs hun mond en belanden er chocoladeresten op hun kleren.

Dan zwijg ik nog over alle vlekken en vieze vegen die je vervolgens elders in huis kunt aantreffen. Je huis schoon en opgeruimd houden is ook belangrijk. Dit voorkomt stofdeeltjes en ziektekiemen in je huis.

Als je tussendoor even snel de handjes of het gezicht wast, voorkom je niet alleen vieze kleren en poetsbeurten, maar zorg je er ook nog eens voor dat schadelijke bacterieën geen kans krijgen.

Gebruik je een gewoon washandje, dan moet je echter wel opletten, want die zijn na één keer gebruiken al minder hygiënisch. Wegwerpwashandjes zijn de ideale oplossing.

Op een veilige manier oortjes, oogjes en naveltje van je kindje schoonmaken

hygiene bij kinderen wattenstaafje

Een baby of peuter kan last hebben van vieze oortjes of oogjes. En een pasgeboren baby heeft weleens een vies naveltje. Dit soort gevoelige plekjes moeten heel voorzichtig worden schoongemaakt.

Gebruik altijd een beetje afgekoeld gekookt water. Een punt van een hydrofiel luier kun je gebruiken bij dit soort lastige schoonmaakklusjes.

Heb je die niet, dan kun je ook speciaal voor baby’s gemaakte wattenstaafjes gebruiken. Maar gebruik geen gewone wattenstaafjes en ga nooit in het oor. Je mag alleen het oorschelpje aan de binnen- en buitenkant schoonmaken.

Terug naar het begin van Waarom is hygiëne bij kinderen zo belangrijk?

Lees ook de pagina over weerstand verbeteren en hygiëne

Naar Webshop

Klik op de "Like" button en laat hieronder weten wat je van dit artikel vindt, zodat ik je via Facebook op de hoogte kan houden van nieuwe artikelen op deze website.
Share this page:
Was deze informatie nuttig? Geef het door! Lees hier hoe...

Would you prefer to share this page with others by linking to it?

  1. Click on the HTML link code below.
  2. Copy and paste it, adding a note of your own, into your blog, a Web page, forums, a blog comment, your Facebook account, or anywhere that someone would find this page valuable.

© 2018, Van Manen Hygiëneproducten
Alle Rechten Voorbehouden

Van Manen Hygiëneproducten
Breukkruid 12
3903 GP Veenendaal

Telefoon: 0318 524707

Contact

Direct bestellen?

Bezoek onze webwinkel!